Od początku roku szkolnego 2017/2018 organizujemy bezpłatne wycieczki do zakładów zajmujących się przetwórstwem owoców i warzyw. Podczas zwiedzania dzieci mają okazje z bliska zobaczyć wszystkie procesy towarzyszące przygotowaniu porcji, które otrzymują w szkole w ramach „Programu dla Szkół”. Po takich wizytach otrzymujemy liczne wiadomości o zwiększonej świadomości dzieci i zdecydowanie wyższym wskaźnikiem zjadanych porcji. Podczas takiej wizyty dzieci mają okazję zobaczyć:
- Prawdziwy sad z jabłoniami
- Chłodnie potrafiące pomieścić nawet 15 tirów towaru
- Linię produkcyjną z zaawansowanym rentgenem dla jabłek
- Jedną z najszybszych w Europie maszyn do składania kartonów
- Punktem kulminacyjnym wycieczki jest pokaz produkcji świeżych soków i porównanie wartości zdrowotnych z sokami dostępnymi w sklepach.
W marcu 2018 wprowadziliśmy nową atrakcję. Podczas drugiej godziny w zakładzie organizujemy dzieciom warsztaty podczas których mają okazję przekonać się jaka jest różnica między świeżo wyciskanym sokiem z wyciskarki a takim jakie możemy kupić w sklepie. Na samym końcu każde dziecko otrzymuje swoją porcję świeżego soku.
Wizyta trwa około dwie godziny. Podczas pierwszej chodzimy po zakładzie i opowiadamy o wszystkich maszynach, a podczas drugiej prowadzone są warsztaty.